Objectieven fotocamera

by admin

Er zijn 5 soorten objectieven / lenzen voor een fotocamera

Standaard objectief

Het standaard objectief is de lens die het meest gebruikt wordt, zit ook standaard op een camera bij aankoop. Een standaard objetief heeft een brandpuntafstand die gelijk is aan de lengte van de diagonaal van het filmformaat. Bij kleinbeeld is dat 50mm.
Met een standaard objectief fotografeer je met een hoek van 50 graden. Dit is gelijk aan het gezichtsveld van de mens, dus de hoek waar binnen wij zien. Door deze beeldhoek krijgen de foto’s een vertrouwd perspectief.

Groothoek objectief

Een groothoek objectief heeft een grotere beeldhoek dan het standaard objectief van 50 graden. Wanneer de hoek groter is dan 60 graden spreek je over een groothoek lens. Boven de 100 graden is het een super groothoek lens. Wanneer de hoek groter is dan 180 graden gebruikt men een fish-eye objectief. Groothoek lenzen worden gebruikt op plaatsen waar weinig ruimte is en waar men toch een volledig beeld wil fotograferen. Een groothoek objectief heeft een grote scherptediepte.
Door vervorming kunnen foto’s gemaakt met een groothoek objectief er wat onnatuurlijk uitzien, vooral als deze op afstand bekeken worden. Bij het bekijken van dichtbij is deze vervorming nauwelijks zichtbaar. De brandpunt afstand voor groothoek lenzen ligt tussen 24 – 35 mm.

 

Tele objectief

Tele lenzen zijn objectieven met een grote brandpuntsafstand (100 – 1000mm). De binnenvallende lichtstralen worden minder snel omgebogen dan lenzen met een klein brandpuntsafstand. Doordat tele lenzen een kleine beeldhoek hebben kunnen objecten op grote afstand dichterbij gehaald worden. De scherpte diepte is bij dit type lens erg klein. Tele lenzen hebben de eigenschap alles in het beeld op elkaar te plakken, de werkelijkheid valt weg. Objecten die achter elkaar staan lijken dan ook even groot. Dit wordt een samentrekkend effect genoemd.
Bij een tele objectief is de vergrotingsfactor zeer groot. Ook beweging zal daarom duidelijk zichtbaar zijn. Het is aan te raden om daarom met een statief te werken of de sluitertijd te verkorten.

Zoom objectief

Zoom lenzen zijn ook veel gebruikte lenzen in de fotografie. Deze lens beschikt over een variabele brandpuntsafstand (75 – 200mm) waardoor een objectief gebruikt kan worden als standaard-, groothoek- en ook als teleobjectief.
Het nadeel van deze lens is de lage lichtsterkte welke bij normaal gebruik te verwaarlozen zijn.

Macro objectief

Macro lenzen zijn speciaal om dichtbij te fotograferen. Veelal kan je tot op enkele centimeters van een object komen. De mooiste object / beeldverhouding is 1:1.
In plaats van een macro lens is het ook mogelijk een voorzetlens te gebruiken. Bij gebruik van een voorzetlens kan het licht gebroken worden wat het beeld ook zal beïnvloeden.

You may also like