Waarom een helm dragen bij schaatsen?

Het dragen van een helm bij het schaatsen kan een hoop problemen voorkomen. Als schaatser kan je gemakkelijk vallen op het harde ijs. Zeker natuurijs kan een val veroorzaken door een scheur of oneffenheid van het ijs. Bij een val kan je op het hoofd terecht komen en lelijk letsel oplopen. Een helm beschermt de schaatser daarbij.

Welke bescherming biedt een helm?

Een helm geeft bescherming aan het hoofd bij een val op het ijs. De helm absorbeert de klap die gemaakt wordt bij de val. De klap wordt verdeeld over het oppervlak van de helm waardoor je hoofd beschermt wordt.

Wat voor soort helm bij het schaatsen?

Een echte schaatshelm bestaat nog niet. Er kan gebruik gemaakt worden van een shorttrack helm, een snowboard helm of een fietshelm mits deze geen uitstekende punten bevat aan de achterkant. Deze zijn namelijk niet geschikt de achterkant moet vlak zijn.

Wat is een goede helm?

Een goede helm moet voldoen aan veiligheidseisen. Belangrijk is dat een helm comfortabel zit, licht van gewicht is en niet te groot is. Ook mag een helm niet knellen want dat zit niet lekker. Wanneer de helm goed op zijn plek blijft zitten bij het schudden van het hoofd is de maat goed.
Wanneer iemand bril dragend is of bij het sporten een bril op zet is het verstandig deze ook op te zetten bij het passen van een helm. Zo kan er gekeken worden of er met een bril een passende helm gevonden kan worden.
Koop geen gebruikte helmen die ouder zijn dan 5 jaar en koop deze dan alleen als er geen beschadiging aanwezig is.

Tips gebruik helm

Een goede tip bij gebruik van een helm is dat de helm vervangen dient te worden na een val of een fikse klap op de helm. Het schok absorberende materiaal van de helm kan hierbij zijn werking verliezen en ben je als schaatser niet meer optimaal beschermt.
Hoe lang een helm mee gaat is afhankelijk van hoe ermee opgegaan wordt. Er zijn onderhoudsinstructies voor een langere levensduur zoals schoonmaken van de helm, controleren van de afstel riempjes, beschadigd piepschuim.
Omdat het materiaal moet ademen is het verstandig een helm niet in een tas of doos te bewaren. Bewaar de helm op een droge en koele plek.

You may also like