Schaatsen slijpen

Het slijpen van schaatsen

Nieuwe schaatsen moeten nog geslepen en afgerond worden. Dit gebeurd niet in de fabriek waar men de schaatsen maakt. Houd hier rekening mee want als schaatser wil je zo goed mogelijk afzetten en snelheid maken. Dit is te realiseren door je schaatsen te slijpen. Het aantal keer dat schaatsen geslepen worden varieert per schaatser. Wanneer er geen grip is bij het afzetten van de schaats is dit een teken dat de schaatsen geslepen moeten worden. De ene slijpt na 2 keer schaatsen de ander na 10 keer schaatsen. Dit is mede afhankelijk van het ijs. Echter veel schaatsen is ook veel slijpen.

Zelf schaatsen slijpen

Het is ook mogelijk om zelf de schaatsen te slijpen. Daarvoor heb je een slijptafel, slijpsteen en een braamsteentje nodig. Voor het allerbeste resultaat kun het beste speciale polijststenen gebruiken.
Mocht zelf slijpen niet mogelijk zijn. Voor de kosten hoeft u het niet te laten. Het slijpen van een paar schaatsen kost rond de 10 EURO. Dit kan gedaan worden bij schaatsbanen, schaats speciaal zaken maar ook bij rijwiel handelaren is te informeren of schaatsen geslepen kunnen worden.

You may also like