Judo geschiedenis


Judo werd rond 1880 uitgevonden door de Japanner Jigoro Kano. Kano bestudeerde verschillende bestaande vechtsporten om daaruit de beste zelfverdedingingsmethode te ontwikkelen. Kano noemde zijn methode judo en wilde een duidelijk onderscheid maken met het hardere ju jutsu. De betekenis van judo is zachte weg.

Iemand die actief aan judo doet heet een judoka. Rond 1945 kwam de sport judo naar Europa. In Nederland werd judo populair toen Anton Geesink in 1961 wereldkampioen werd. Judo is inmiddels een vechtsport die wereldwijd wordt gespeeld. Tevens is judo een Olympische sport. Judoka Mark Huizinga heeft een gouden Olympische medaille gewonnen.

Geschiedenis van de Japanse vechtkunst

Toen judo werd bedacht, werd er gekeken naar de Japanse geschiedenis van de vechtkunst. Klemmen en worpen werden niet toegestaan bij het judo. Dit heeft te maken met de veiligheid van onervaren judoka’s. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat kracht geen rol zou spelen bij judo, maar inmiddels is dit toch een belangrijk onderdeel geworden.

, ,