Judo geschiedenis

by artikelen

Judo werd rond 1880 uitgevonden door de Japanner Jigoro Kano. Kano bestudeerde verschillende bestaande vechtsporten om daaruit de beste zelfverdedingingsmethode te ontwikkelen. Kano noemde zijn methode judo en wilde een duidelijk onderscheid maken met het hardere ju jutsu. Het woord “judo” betekent letterlijk “vriendelijk pad” of “zacht pad”.

In plaats van slaan en trappen te gebruiken zoals in veel andere vechtsporten, richt judo zich op het gebruik van grepen en worpen om de tegenstander uit balans te brengen en uiteindelijk te werpen. Het doel van judo is om de tegenstander te overmeesteren door middel van techniek en tactiek, in plaats van door kracht. De sport wordt veel beoefend als een vorm van zelfverdediging en fysieke conditie.

Iemand die actief aan judo doet heet een judoka. Rond 1945 kwam de sport judo naar Europa. In Nederland werd judo populair toen Anton Geesink in 1961 wereldkampioen werd. Judo is inmiddels een vechtsport die wereldwijd wordt gespeeld. Tevens is judo een Olympische sport. Judoka Mark Huizinga heeft een gouden Olympische medaille gewonnen.

Geschiedenis van de Japanse vechtkunst

Toen judo werd bedacht, werd er gekeken naar de Japanse geschiedenis van de vechtkunst. Klemmen en worpen werden niet toegestaan bij het judo. Dit heeft te maken met de veiligheid van onervaren judoka’s. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat kracht geen rol zou spelen bij judo, maar inmiddels is dit toch een belangrijk onderdeel geworden.

Wat is de hoogste band in judo?

In judo worden de vaardigheden en prestaties van de judoka’s (judosporters) aangeduid met behulp van banden of riemen. De hoogste band in judo is de zwarte band, die symboliseert dat de judoka alle technieken van de sport beheerst en een expert is in judo. De zwarte band is de enige band die niet is onderverdeeld in onderscheidingen of gradaties.

Is judo gevaarlijk?

Net als elke andere contactsport kan judo gevaarlijk zijn als het niet op de juiste manier wordt beoefend. Er is altijd een risico op letsel bij het oefenen van judo, vooral als de judoka’s zich niet aan de juiste veiligheidsregels houden. Het is daarom belangrijk om altijd onder begeleiding van een ervaren judoleraar te trainen en de juiste uitrusting te gebruiken, zoals een helm, knie- en elleboogbeschermers en een mondbeschermer. Als je de juiste veiligheidsmaatregelen neemt, kan judo een veilige en uitdagende sport zijn.

You may also like