De beste zorgverzekering voor jongeren en studenten

by admin

In Nederland is het verplicht om een basisverzekering te nemen als je ouder bent dan 18 jaar. Een kostenpost die voor veel jongeren en studenten steeds belastender wordt. Het is dan ook niet vreemd dat je je als jongere zorgen maakt om de stijgende premies. In dit artikel geven we je bespaartips waar je echt wat aan hebt én geven je mee hoe je de beste zorgverzekering kiest.

Weloverwogen keuzes maken

Een eerste tip die we je mee willen geven is hoe je een goede en weloverwogen keuze kunt maken als het om je zorgverzekering gaat. Het is belangrijk dat je weet wat er precies wordt vergoed door de basisverzekering. Het gaat om zorg in een ziekenhuis, de huisarts, de apotheek en anticonceptie tot 21 jaar. Alle overige zorg valt buiten de basisverzekering en kan gedekt worden door middel van een aanvullende verzekering. Denk hierbij aan een orthodontist vergoeding, fysiotherapie, brillen en lenzen en alternatieve zorg. 

We bespreken eerst de basisverzekering. De zorg die vergoed wordt is vanuit iedere verzekeraar hetzelfde, want dit is wettelijk vastgesteld. Echter is het wel zo dat de zorgverzekeraar zelf de premie mag bepalen. Tot op heden is gebleken dat de prijzen ieder jaar omhoog gaan. Als jongere kies je snel voor de goedkoopste basisverzekering en dat is begrijpelijk. Echter kun je je daarmee op den duur in de vingers snijden. Zo is de restitutiepolis bijvoorbeeld de duurste polis, maar hierbij krijg je wel vrije keuzen in ziekenhuizen, (huis)artsen en apotheken. Ook is het voordelig bij een eventuele aanvullende verzekering, waarbij 100% vergoed wordt. 

Een goedkopere polis is de naturapolis, waarbij je alleen gebruik kunt maken van zorgverleners die een contract hebben met de verzekeraar. Je kunt dit controleren op de website van de betreffende zorgverzekeraar.

Bespaartips voor je zorg

Nog voordat je je basisverzekering hebt gekozen, kun je nog een paar dingen doen om te besparen. Een grote bespaartip is het vergelijken van diverse verzekeraars. Je doet dit op websites waarbij je aan kunt klikken wat je graag wilt: basisverzekering, wat je aanvullend wilt verzekeren en wat voor soort polis je graag wilt. Je krijgt dan in één oogopslag te zien wat een goede keuze voor jou kan zijn. Vervolgens kun je verschillende polissen met elkaar vergelijken. Het is verstandig om iedere verzekeraar waarin je geïnteresseerd bent grondig te onderzoeken en verschillende opties naast elkaar te leggen. Zo heb je altijd de beste zorgverzekering, zonder achteraf te zien dat het goedkoper kon. 

Studenten- en jongerenverzekeringen

Veel zorgverzekeraars begrijpen dat het voor jongeren en studenten lastig is om zich goed te verzekeren. Niet alleen is het aanbod zo groot dat mensen zich er gemakkelijk in verliezen, maar het is simpelweg ook heel duur geworden. Daarom zijn er tegenwoordig speciale verzekeringen voor studenten en jongeren. Een dergelijke verzekering kan erg interessant zijn, omdat er speciale zaken worden vergoed die je in andere pakketten niet hebt zitten. Het kan gaan om condooms en anticonceptie vanaf 21 jaar, maar ook om fysiotherapie behandelen en de orthodontist en andere mondzorg, en alternatieve geneeskunde. Een verzekering die alles dekt wat je eventueel nodig kunt hebben, dus! 

De premie voor dergelijke verzekeringen ligt vaak lager dan de premies voor overige aanvullende verzekeringen en kan een goede manier zijn om te besparen op zorg.

Pak je rekenmachine erbij en bereken het eens. Zo weet je precies of het interessant is voor je om een speciale jongeren- of studentenverzekering te nemen.

You may also like