Informatie over de Friese doorloper

De Friese doorloper was erg populair van 1900 tot 1954. Deze schaats is een echte schaats voor beginners. De Friese doorloper staat laag op het ijs en is enkel een houten plateau met een schaats ijzer. Als schaatser blijf je in je eigen schoenen.
Tegenwoordig zijn er varianten schaatsen die afstammen van de oude Friese doorloper waardoor deze schaats niet meer zo populair is.

Informatie over de IJshockeyschaats

Deze schaats is gemaakt om onverwachte bewegingen mee te maken. De ijshockeyschaats heeft daarom ook een andere vorm dan de normale schaats. Het schaats ijzer is een kort ijzer met een sterke ronding. De ijshockey schaats is vergelijkbaar met de combi Noor.
De schoen is hoog, maar wel comfortabel. Ook is deze schoen erg wendbaar wat in deze tak van sport wenselijk is.

Informatie over de Klapschaats

In 1980 is de klapschaats uitgevonden. Klapschaatsen zijn schaatsen voor de ver gevorderde schaatser. Normaal zit het ijzer aan twee punten vast aan de schoen. Bij de klapschaats zit alleen de punt van de schaats vast. Zo blijft het ijzer lang op het ijs en kan men langer druk uitoefenen op het ijzer en dus langer afzetten op het ijs. In het begin geloofde men niet in de klapschaats, maar de resultaten boden het tegendeel.

Informatie over de Kunstrijschaats

Deze schaats wordt gebruikt voor de sport kunstrijden op de schaats. De schoen is hoog en geeft steun en stabiliteit tijdens het kunsttijden.
Het schaats ijzer van de kunstrijschaats is hol geslepen en heeft een paar puntige tanden aan de voorkant. Deze punten geeft weer grip bij het maken van sprongen en draaiingen.
De schaatsen wordt gemaakt om makkelijk korte bochten te maken. Snelheid speelt bij deze schaatsen geen rol.

Informatie over Noren

Deze schaats werd als eerste gebruikt op 10 Februari 1954. Voor dit type schaatsen werden de Friese doorlopers gebruikt. Deze hoge stalen noren werden voor het eerst gebruikt door Gerard Maarse en Arne Johhansson. Zij waren ruimschoots sneller dan hun tegenstanders. Vanaf toen was de noor de nieuwe schaats en de Friesse doorlopers stelden weinig meer voor.

Soorten Noren

Er bestaan 2 soorten noren. Dat zijn de lage noren en de hoge noren.
Het verschil tussen de lage en de hoge Noor is 3 cm. het gebruik van de noren bepaald of dit hoge of lage noren zijn. Schaats men enkel recht uit dan zijn de lage noren de juiste schaatsen. Schaatst men veel bochten dan zijn de hoge noren de juiste schaatsen. Deze schaatsen zijn hoger en kunnen beter bochten rijden zonder het ijs te raken.

Informatie over shorttrack schaatsen

Shorttrack schaatsen zijn speciale schaatsen voor de sport shorttrack. De schaatsen zijn extra hoge Noren met een lichte kromming in het ijzer. De kromming van het ijzer is nodig om de bochten te kunnen rijden bij het shorttrack. Dat is ook de reden dat de ijzers uit het midden geplaatst zijn onder de schoen. De schoen van de shorttrack schaats is heel stevig om veel steun te bieden aan de schaatser in de bochten.

You may also like