Sporten en gezondheid

Veel mensen beoefenen een sport. Het is bekend dat sporten ook gezond is. Je blijft op gewicht en verkleint de kans op ziekten. Maar aan alle goede dingen kleeft ook vaak een klein nadeel.
Door te sporten ga je meer ademhalen en verbruik je meer zuurstof. Hierdoor worden er weer meer vrije radicalen in het lichaam gevormd. Vrije radicalen zijn gifstoffen in het lichaam. Als deze vrije radicalen in overvloed aanwezig zijn, kunnen ze de cellen van het lichaam beschadigen. Een bij sporters bekend verschijnsel en een eerste symptoom daarvan is: spierpijn.

Bescherming

Ons lichaam probeert het aantal vrije radicalen op twee manieren binnen de perken te houden. Allereerst zijn er antioxidant-enzymen, die de vrije radicalen kunnen uitschakelen. Antioxidanten zijn de beschermers van het lichaam. Voor het uitschakelen van de vrije radicalen zijn mineralen zoals seleen, koper en zink nodig.

De tweede bescherming tegen vrije radicalen in ons lichaam zijn de antioxidant-vitamines die we via onze voeding binnenkrijgen. Dit zijn vitamines zoals vitamine C en E. Deze vitamines kunnen ook vrije radicalen uitschakelen.

Goede aanvulling

Uit onderzoek is gebleken dat een aanvulling van deze antioxidanten via een supplement gunstig zal zijn voor een sporter. Vooral voor mensen die regelmatig zware sporten beoefenen, zoals wielrennen en hardlopen.
Sporten kost ook energie. Sporters verbruiken door de inspanning die ze leveren niet alleen meer zuurstof, maar ook meer energie. Ze hebben dus meer voeding nodig en daarmee samenhangend meer vitamines en mineralen.

Supplementen voor sporters

Sporters met een vitamine- en/of mineralentekort hebben baat bij het gebruik van een multivitaminesupplement. Dit geldt voornamelijk bij een tekort aan bepaalde B-vitamines en vitamine C. Het gebruik van een multivitaminesupplement zal ook voor betere prestaties zorgen.

Een vitaminetekort kan vele oorzaken hebben. Dit kan komen door te weinig eten, een onvoldoende gevarieerd voedingspatroon of het te lang koken van groenten.

Verhoogde energie behoefte

Sporters hebben een verhoogde energiebehoefte. Door het eten van koolhydraatrijke snacks wordt dit tekort vaak aangevuld tijdens of na het sporten.

Het nadeel van deze snacks is dat deze niet altijd even rijk aan vitamines en mineralen zijn. Bij sommige sporten moet ook erg op het gewicht gelet worden, zoals bij balletdansen, turnen of bodybuilding. De combinatie van intensief sporten en lijnen, kan de voorziening met vitamines en mineralen beletten. Het gebruik van een supplement kan dan een goede voorziening waarborgen.

Zijn vitaminesupplementen doping?

Om voor sporters de veiligheid van het gebruik van voedingssupplementen te garanderen worden deze gecontroleerd op doping.

Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport

Het NZVT, het Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport, heeft een lijst opgesteld van supplementen die geheel vrij zijn van stoffen die als doping worden aangeduid. Deze lijst is te bekijken via de website http://antidoping.nl/nzvt.

You may also like