De geschiedenis van het Biljart

Het is niet erg duidelijk wanneer het spel biljart ontstaan is. Wel is zeker dat de landen Frankrijk, Engeland, Italie en Egypte een grote rol gespeeld hebben in de ontwikkeling van het biljart spel.
Het is waarschijnlijk als buitensport ontstaan in de 15e eeuw. Door niet altijd mooie weersomstandigheden is het spel naar binnen verhuisd en zo een binnensport geworden. Om toch iets van het buitengevoel te houden werd de biljart tafel met een groen kleed bekleed, net als de groene kleur van het gras buiten.
Ook het woord biljart is niet duidelijk terug te leiden naar de oorsprong. Men denkt dat het in Frankrijk ontstaan is uit “bille” (=bal) en “art” (=kunst)

Binnensport

Het biljarten werd een binnensport en om de tafel heen werden latten geplaatst. De biljartballen werden met een houten stok verschoven. Later gebruikte men het dikke uiteinde van de keu om tegen de bal te slaan. Omdat de biljartballen ook dicht bij de tafelrand kwam te liggen kon men het dikke uiteinde van de keu niet gebruiken. De biljartkeu werd omgedraaid en zo ging men spelen met de dunnere uiteinde van de biljartkeu.

In Nederland

In Nederland is het biljarten in Noord-Holland begonnen.
Het is zelfs bewezen dat de Nederlanders het biljartspel meegenomen
hebben naar Amerika en daar geïntroduceerd hebben.

Verdere ontwikkeling

Het spel ontwikkelde zich door en men begon gebruik te maken van de randen om de tafel. Zo werd het bandstoten uitgevonden.
Ook het materiaal waarmee gespeeld werd verbeterde in de loop der tijd en het spel werd ook technischer. Door de uitvinding van de pomerans werd het mogelijk de bal zo te bewerken dat er met effecten gespeeld kon worden. De pomerans is een franse uitvinding door Francois Mangaud, ± 1827.

Meer bekendheid

Het biljarten werd meer en meer bekend in de wereld. Daarmee werden er ook nieuwe spelsoorten uitgevonden die ook nu nog bekend zijn. Voorbeelden hiervan zijn het poolbiljart, snooker, golf biljart, Koreaanse carambole biljart, English billiards, Russisch biljart. Het carambolen heeft zijn oorsprong in Frankrijk.

Groot geworden spelvormen

Van de vele spelsoorten zijn er 3 spelvormen groot geworden en overal ter wereld bekend, pool, snooker, carambole.
Poolbiljart : een serieuze sport in Amerika
Snooker : zeer populair in Engeland, in Nederland minder
De echte toppers kunnen hier geld mee verdienen.
Carambole biljart (Libre biljart): voorloper van bandstoten, kaderstoten, driebanden, kunststoten.
De biljart spelsoorten “kastje stoten” en “10 over rood” zijn ontstaan in het cafe.

Geen mannensport meer

De tijd dat het biljart een echte mannensport was is voorbij. Er komt steeds meer vrouwelijk talent, vrouwelijke jeugdspelers.

You may also like