Bescherming van het gebit tijdens hockey

Een gebitsbeschermer wordt ook wel een bit of bitje genoemd. Het is een beschermhoes van kunststof om de tanden, kaak, lippen en tong te beschermen.
Er zijn 1-delige bits en 2-delige bits. Het beste beschermd is de sporter met een 2-delige bit.

Wat is het nut van een gebitsbescherming?

Het nut van een gebitsbescherming is het beschermen van tanden, kaak, lippen en tong. Bij hockey kan een bal of stick de mond raken en schade toebrengen. Het dragen van een bit of gebitsbeschermer werkt als een bumper die de klap opvangt.

Zijn er soorten gebitsbeschermers?

Er zijn 3 soorten gebitsbeschermers.
– Er is een gebitsbeschermer waar je voor naar de tandarts moet. Deze maakt de bit op maat nadat het gebit is uitgegroeid. Perfect draagcomfort maar duurder.
– Er is een gebitsbeschermer waar je niet voor naar de tandarts hoeft. Zelf maak je in een kit een afdruk van de tanden en stuurt dat op naar een speciaal laboratorium. Je krijgt het bitje opgestuurd.
– Er is een semi-individuele gebitsbeschermer van speciaal materiaal. De gebitsbeschermer wordt in kokend water gelegd en door het thermoplastische materiaal zacht. Het bit in de mond doen om deze passend te krijgen. Goedkope gebitsbescherming.

Gebitsbescherming op maat gemaakt

Sporters dragen niet graag een bit of gebitsbescherming omdat dit niet comfortabel zit.
Een op maat gemaakte bit door een tandarts geeft een perfect draagcomfort en daarmee een optimale bescherming. Het is ook wennen aan een gebitsbescherming in de mond tijdens sporten maar het weegt niet op tegen de schade aan tanden, kaak, lippen of tong. Goede persoonlijke bescherming hoort bij sport dus ook het dragen van een bit of gebitsbeschermer.

 

 

You may also like