Informatie over de geschiedenis van darts in het kort

Het spel darts of darten is eeuwenoud. Eigenlijk is het niet helemaal duidelijk waar het vandaan komt. Het vermoeden is dat men vroeger is begonnen met het gooien van korte speren. De borden waarop gegooid werden waren van boomstamschijven of de bodem van een wijnton. De jaarringen van de boomstamschijf verdeelde de schijf in vakjes. Hiermee werd een puntentelling gemaakt.

In Nederland en Belgie heeft men een eigen benaming voor darten. Het wordt veelal ook vogelpik of vogeltjepik genoemd. Deze term is een afgeleide van een soortgelijk spel dat vroeger in de cafe’s werd gespeeld. Men speelde toen een spel met een roos met ringen en een namaak vogel met een scherpe snavel. De vogel werd aan het plafond opgehangen door middel van een koord om de poten. Door nu de vogel heen en weer te zwieren werd getracht de snavel in de roos te krijgen.

Het spel darts werd steeds bekender en populair, met name in Engeland. In 1927 werd een grote stap gezet om het een internationale sport te maken. Men organiseerde toen de News of the World Darts Championship.
In 1924 werd het national Darts Accosiation opgericht en werden ook de basisregels voor het spel vastgelegd.

Darts: is het een sport of is het een kansspel?

Een Engelse kroegbaas werd in 1908 voor de rechter gedaagd omdat er in zijn cafe darts gespeeld werd. In de pubs waren in die tijd de kansspelen verboden. Justitie gaf aan dat darts een kansspel was. De kroegbaas toonde aan dat dit niet zo was door in de rechtzaal een dartbord op te hangen en de 3 pijlen in de 20 te gooien. Geen van de rechters lukt het om dit zelfde te doen waardoor de kroegbaas had aangetoond dat het een sport is en geen kansspel.

You may also like