Groei spieren

Groei spieren

 

Hoe worden je spieren sterker door fitness?

Één van de meest voorkomende doelstellingen bij het fitness is het vergroten van je spierkracht en -volume. In dit stukje zullen we heel kort uitleggen hoe dit precies in zijn werking gaat.

Stap één is het verbeteren van je intramusculaire coördinatie. Spieren worden aangestuurd door zogenaamde ‘motor units’. Deze zorgen ervoor dat de prikkel vanuit de hersenen via het ruggenmerg bij de spier komt en hier een proces in werking zet. Krachttraining zal ervoor zorgen dat het lichaam alle motor units gaat gebruiken om zo een zo groot mogelijk kracht te produceren.

Stap twee is het verbeteren van je intermusculaire coördinatie. Dit houdt simpelweg in dat je spieren onderling beter gaan samenwerken.

Pas bij stap drie zullen je spieren daadwerkelijk gaan groeien. Dit komt doordat vanwege de krachttraining je spiervezel volume zal toenemen. Dit heet ‘hypertrofie’ en gebeurd door het hormoon testosteron.

Daarnaast zullen naast je spieren ook je ligamenten (gewrichtsbanden), pezen (verbinding tussen je spier en het bot) en je botten sterker worden.

De krachttoename in de eerste 8 weken van de training zal dus grotendeels het gevolg zijn van de toegenomen inter- en intramusculaire coördinatie. Pas na 8 weken gaat hypertrofie een belangrijke rol spelen!

Delen:

Meer berichten

Vechtsport

  De geschiedenis van judo Judo werd rond 1880 uitgevonden

Paardensport

Drenthe Paardensportvereniging De Hullen, Noord-Sleen. Flevoland Friesland Gelderland Groningen Limburg

Behendigheidssport

De snelle, technische balsport handbal Handbal is een snelle, technische

Atletiek

Wat is Start to Run? Maak kennis met hardlopen via

Balsporten

  Bowling, wordt het een strike of spare? De balsport

Delen is zorgzaam

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Zend ons een bericht