De snelle, technische balsport handbal

by artikelen

Handbal is een snelle, technische balsport waarbij aanvallen en verdedigen elkaar afwisselen. Bij handbal moet je veel gebruik maken van je lichaam en heb je een goede doorzettingsvermogen nodig. De bal mag bij handbal gespeeld worden met elk deel van het lichaam tot boven de knie.

Doelpogingen

Doel pogingen mogen gedaan worden vanaf elke plek op het speelveld. De lijnen bij het doel en in het doelgebied komen mag niet. Men mag wel in het doelgebied springen of vallen maar dan moet de bal al gegooid zijn wanneer men neerkomt op de grond.

Wat zijn de regels van handbal?

De regels van handbal zijn erg complex, maar ik zal mijn best doen om een kort overzicht te geven van de belangrijkste regels. Handbal is een teamsport die wordt gespeeld door twee teams van zeven spelers. Het doel van het spel is om een bal in het doel van de tegenstander te gooien. De bal mag met de handen, armen, hoofd en rug gespeeld worden, maar niet met de benen of voeten.

Om te scoren moet de bal het veld over de doellijn in het doel van de tegenstander worden gegooid. De spelers mogen de bal alleen over de doellijn gooien als ze binnen het veld staan. De spelers mogen de bal ook doorgeven aan een medespeler, maar ze mogen de bal niet laten vallen of laten stuiteren.

Er zijn veel verschillende regels die bepalen wanneer een speler de bal mag aanraken en hoe lang ze de bal mogen vasthouden. Bijvoorbeeld, een speler mag de bal niet langer dan drie seconden vasthouden, en ze mogen de bal ook niet langer dan drie stappen zonder hem af te geven of te gooien. Als een speler de bal langer vasthoudt dan de toegestane tijd, dan krijgt de tegenstander een vrije worp of een strafbal.

Er zijn ook regels die bepalen wanneer een speler fouten maakt en wat de gevolgen hiervan zijn. Bijvoorbeeld, als een speler de bal laat vallen of hem uit het veld gooit, dan krijgt de tegenstander een vrije worp of een strafbal. Als een speler een overtreding begaat, zoals het aanraken van de bal met de voeten of het aanvallen van een tegenstander, dan krijgt de tegenstander ook een vrije worp of een strafbal.

Hoe lang duurt een wedstrijd handbal?

Een wedstrijd in handbal duurt twee keer 30 minuten, met een pauze van 10 minuten tussen de twee helften. Als het einde van de wedstrijd nadert en de score gelijk is, kan de scheidsrechter extra tijd toevoegen om een winnaar te kunnen bepalen.

Welke posities heb je bij handbal?

Bij handbal zijn er verschillende posities die de spelers kunnen innemen op het veld. De belangrijkste posities zijn:

  • De doelman: de doelman staat in het doel en is verantwoordelijk voor het verdedigen van het doel. De doelman mag de bal met alle delen van het lichaam tegenhouden, behalve met de voeten.
  • De vleugelspits: de vleugelspits staat aan de zijkanten van het veld en is verantwoordelijk voor het aanvallen van het doel van de tegenstander. De vleugelspits moet snel en wendbaar zijn en een goed schot hebben.
  • De pivot: de pivot staat in het midden van het veld en is verantwoordelijk voor het ontvangen en doorspelen van de bal. De pivot moet sterk en lenig zijn en een goed overzicht hebben.
  • De back: de back staat achter de pivot en is verantwoordelijk voor het verdedigen van het doel. De back moet snel en wendbaar zijn en goed kunnen tackelen.

Er zijn ook nog andere posities die soms gebruikt worden, zoals de krepeer (een speler die zich op de rand van het veld bevindt om te profiteren van verdedigingsfouten) en de lus (een speler die achter de doelman staat om eventuele reboundballetjes op te vangen). De posities die een team kiest, hangt af van de tactiek die ze willen gebruiken en de sterktes en zwaktes van de spelers.

You may also like